איך ניתן לחזק את החוסן הנפשי?

חוסן נפשי
איך ניתן לחזק את החוסן הנפשי?

חוסן נפשי הוא אחת היכולות החשובות ביותר שנדרשות מאיתנו בכדי להתמודד עם האתגרים הרבים שחיי היום-יום מציבים לנו, שגורמים לנו לסטרס, חרדה ועוד. האם אפשר באמת לחזק את החוסן הנפשי שלנו, שיטפול בחרדות באופן כללי ובמיוחד אצל ילדים ויחזק את הביטחון העצמי, איך נעשה זאת?

מהו חוסן נפשי?

חוסן נפשי הוא היכולת להתמודד בצורה חיובית עם אתגרים, לשלוט במצבים לחוצים, להתאושש מפגיעות, שיפור הביטחון העצמי ולהמשיך הלאה למרות הקשיים. החוסן הנפשי אינו מגן על האדם מפני התמודדות עם מצבים קשים, אלא מאפשר לו להתמודד איתם בצורה טובה יותר.

האם זה אפשרי?

בהחלט. מחקרים רבים הראו שהחוסן הנפשי אינו תכונה גנטית בלתי משתנה, אלא יכולת שניתן לפתח ולחזק. התהליכים שמעוררים חוסן נפשי ניתנים ללמידה וניתן להטמיע בחיינו.

איך מחזקים את החוסן הנפשי?

קבלת המציאות: התמודדות הופכת לקלה יותר כאשר אנו מקבלים את המציאות כפי שהיא ולא מנסים להתנגד לה. השלב הראשון לכל בעיה הוא להבין אותה ולקבל אותה. זה דורש מאיתנו לתמוך בעצמנו, להיות סבלניים, ולפעול לפי המצב ולא לפי אילוצים חיצוניים. הקבלה איננה היכולת לוותר, אלא היכולת להרגיש שליטה על המצב.

התחברות לקהילה: תמיכה חברתית וקהילתית יכולה להיות מקור גדול לחוסן. אחריות חברתית, התנדבות, והשתייכות לקבוצות וארגונים הם דרכים מעולות להגביר את החוסן הנפשי. קהילה תומכת מספקת לא רק אהבה ותמיכה, אלא גם את ההזדמנות להגיע להיכרות עם אנשים חדשים ולפתח יחסים חברתיים. להיות עסוק בעשייה ולדעת לקבל עזרה ותמיכה היוצרים שיתוף בינך לבין הקהילה. זאת מערכת דואלית בה אתה גם עוזר אך גם מאפשר לעצמך לאוורר את רגשותיך ולקבל תמיכה וחיזוק. 

פיתוח רגשות חיוביים: התמודדות עם החיים באופטימיות, והסתכלות חיובית יכולה לעזור בהתמודדות עם מצבים קשים. האיזון בין האתגרים הקשים ליכולת להיות גמיש ולטעת בך אופטימיות היא הנכונה. המפתח נע בין מציאות לאופטימיות. ניתן להשתמש במגוון כלים המובילים לעשייה, כמו: אמרות חיוביות, פעילות כמו ספורט, בישול, אפייה, מדיטציה ודמיון מודרך.

המשך למידה: החיים הם מסע של למידה. הרגשה של התקדמות מגבירה את התחושה של שליטה. כשאנו לומדים מהכישלונות שלנו, אנו מחזקים את היכולת שלנו להתמודד ולהתאושש.

ניתן להשתמש בטכניקות מעולם ה- NLP:

עיגון: טכניקה שבה אתה מקשר בין תחושה חיובית לגירוי מסוים (לחיצה בכף היד, מגע בברך, מגע עם חפץ חשוב כמו שרשרת, בובה וכד' ). ובכל פעם שתרגיש אי וודאות או לחץ ניתן להשתמש בעיגון, כדי להביא את התחושה החיובית חזרה.  מסייעות בהגברת האופטימיות והפוקוס החיובי.

המרת הדיאלוג הפנימי: אם השיח הפנימי שלילי, קבל את השיח ותבין מהי הכוונה החיובית בכך ותוסיף את המילה למרות ומה היית רוצה לשנות בשיח. לדוגמא: אני מפחד לצאת מהבית. הכוונה החיובית- אני רוצה להגן על עצמי מפני הטילים…זה נכון אבל למרות זאת חשוב לי להיפגש עם חברים ואני אתגונן בכך שאדע היכן יש מקומות מיגון בסביבה הקרובה.

ויזואליזציה: תרגיל שבו אתה רואה את עצמך בדמיון מתמודד בהצלחה עם האתגרים השונים.

הבחנה בין תפיסה אישית לעובדה: כאשר אנו נתקלים באתגר, אנו יכולים לשאול את עצמינו מספר שאלות שיובילו אותנו להבנה האם מה שנאמר הוא עובדה מוגמרת או הנחה מגבילה. "האם זה נכון תמיד?", "האם זה הכי גרוע שיכול לקרות?", "מה חיובי בכך?"

לסיכום

התהליך של הגברת החוסן הנפשי הוא תהליך מתמיד ומתמשך שדורש מאמץ והתמודדות עם האתגרים. עם זאת, ההשקעה בכלים ובשיטות המתאימות לכל אחד יכולה להביא לתוצאות מחזקות.

אנא דרגו את המידע
יכול לעניין אותך גם:
תוכן עניינים

צרו איתנו קשר עכשיו

דילוג לתוכן