תקשורת עם מתבגרים יכולה להיות אתגר גדול להורים. באמצעות כלים מעולם לימודי NLP, אפשר בהחלט לשפר את מערכת היחסים עם הילדים, ואף לסייע להם בצליחת האתגרים והמורכבויות המגיעים עם גיל ההתבגרות.
הדרכת הורים: הכירו כמה טכניקות NLP
- גבולות ברורים ומכבדים – בני נוער מצפים מההורים להיות ברורים לגבי גבולות, גם אם הם לא אוהבים את זה. בעזרת טכניקות NLP, הורים יכולים להנחות את המתבגרים שלהם להבחין בין ההתנהגויות הרצויות והלא רצויות, תוך שמירה על כבוד הדדי בין כולם.
דוגמה לשיטה כזו היא שיקוף – טכניקה בה מחזירים את דברי המתבגר בחזרה אליו. זה מאפשר לו להבין את עצמו בצורה בהירה יותר ולהגיב בצורה פחות מתגוננת. - פתרון קונפליקטים באופן חיובי – כאשר יש ויכוח או מחלוקת בבית, הדרך בה מגיבים יכולה להשפיע על מערכת היחסים עם המתבגר. NLP מאפשר להורים להבין איך לתקשר בצורה שמורידה התנגדות ומובילה להסכמות. איך? עם מסגור מחדש, למשל. הכלי הזה מאפשר להורים לראות בעצמם ולהראות למתבגרים את הקונפליקט לא כבעיה, אלא כהזדמנות לשיחה פתוחה על הצרכים השונים של כל צד.
- הימנעות משיפוטיות – אם הורים רוצים תקשורת ופתוחה וכנה עם המתבגרים שלהם, הם חייבים להשאיר את השיפוטיות בצד. הקשבה פעילה מאפשרת להורים להימנע משיפוטיות, להקשיב להבעת הרגשות של המתבגר ולתמוך בו במקום לדחות אותו. הורים יכולים להשתמש בשאלות פתוחות כדי להבין את עולמו הפנימי של הילד ולהגיב בצורה מתאימה.
- יצירת דימוי עצמי חיובי – לימודי NLP יכולים לעזור להורים לפתח אצל המתבגר תחושת ביטחון עצמי גבוהה יותר. טכניקות NLP שממוקדות בשיפור דימוי עצמי, כמו יצירת עוגנים רגשיים חיוביים, מאפשרות למתבגר להרגיש יותר שליטה על חייו.
מהם עוגנים רגשיים?
עוגן רגשי הוא כל פעולה, חפץ, מילה או תנועה שיכולה לעורר אצלנו רגש מסוים. המוח שלנו מתרגל לקשר בין גירויים לבין רגשות. לדוגמה, אם אדם תמיד שומע מוזיקה מסוימת לפני שהוא עושה פעילות חיובית (כמו ספורט או עבודה), המוזיקה תהפוך לעוגן רגשי שיחבר אותו למצב רוח חיובי.
למשל, אם ילד מקבל חיבוק חמים מאמא כשהוא מרגיש פחד או מתח, הוא יתחיל לקשר את החיבוק למצב של רוגע וביטחון. בצורה כזו, החיבוק יהפוך לעוגן רגשי שמחבר אותו לרגשות חיוביים.
עוגנים רגשיים הם כלי מעולה לשיפור התקשורת והחיזוק של מערכת היחסים בין ההורים למתבגרים. שימוש נכון ושילוב שלהם בשיחות ובפרקטיות ודינמיקות משפחתיות, יכולים לשפר את מערכת היחסים, להפחית התנגדות ותסכול ההורים ולהגביר את תחושת העצמאות והביטחון של המתבגר.
הדרכות הורים בתז"א
במכללת תז"א אנו מאמינים שהתגברות על כל אתגר, במיוחד בתקופה כמו גיל ההתבגרות, היא אפשרית. לכן, אנו מדריכים את ההורים בשיטות מתקדמות ומעצימות כגון NLP, דמיון מודרך ומודלים ייחודיים שפותחו אצלנו, שמטרתם להתמודד עם קשיים אישיים ולחזק את תחושת המסוגלות של ההורים בכל תחום.
אלי עמויאל וד"ר גלית דויטש מגיעים מתחומים בהם רכשו ניסיון עשיר בטיפול, בהדרכה, פיתוח מנהיגות והתגברות על מכשולים, עם התמחות והבנה מעמיקה של הצרכים של ילדים ונוער – במיוחד בעבודה פרטנית עם צעירים ומתבגרים בגיל הגיוס. לחצו כאן להדרכת הורים למתבגרים ו/או להדרכת הורים אחרת.